Juoksuvaatteet talvella

Näiden muutaman juoksuvuoden aikana olen todennut, että talvi on huono tekosyy olla juoksematta. Oikeilla juoksuvaatteilla pystyy juoksemaan läpi talven, tietysti liukkaimmat kelit ja kovat paukkupakkaset rajoittavat. Itse olen pitänyt -15 asteen pakkasrajaa juoksussa. Suurin virhe mitä voi tehdä on pukea lämmintä puuvillaa juoksulenkille esimerkiksi toppahousut. Juoksutrikoilla pärjää myös pakkasella.

Toivottavasti seuraavilla vinkeillä talvilenkeistä tulee antoisia ja et käytä vallitsevaa säätilaa tekosyynä jäädä television ääreen.

Talvilenkkarit ja juoksusukat

Aloitetaan jaloista. Itse käytän talvella samoja lenkkareita kuin kesällä. Talvilenkkareita et tule tarvitsemaan lämpövuorauksen vuoksi, vaan puhtaasti pidon vuoksi. Kesälenkkareilla pärjäät hyvin kunhan ei ole liukasta. Nastalenkkareilla on kuitenkin huomattavasti turvallisempaa juoksennella talvisessa Suomessa. Nastalenkkarit voi tuntua kovalta sijoitukselta, sillä niiden hinnat liikkuvat 100-200 euron välissä ja juoksuominaisuuksiltaan häviävät kesälenkkareille.

Sukat ovat yllättävän tärkeä asia, älä juokse koskaan tennissukissa tai muissa tavallisilla sukissa. Tavalliset sukat aiheuttavat herkästi hiertymiä ja tuntuvat ikäviltä hikisinä. Minun tietääkseni talveksi ei ole erikseen juoksusukkia, vaan samat sukat toimivat kesällä ja talvella. Jos haluat panostaa sukkii, niin kompressiosukkia kannattaa kokeilla. Lisäksi ne lämmittävät mukavasti jalkoja koska ulottuvat lähes polviin asti. Kompressiosukissa kannattaa olla tarkkana, sillä markkinoilla on halpoja kopioita jotka eivät toimi ja sitten on laatumerkkejä joista on hyötyä. Itse suosittelen lämpimästi 2XU:n tuotteita.

Juoksijan alusvaatteet

Tärkeä sääntö juoksijan alusvaatteiden kohdalla on ei puuvillaa, ei edes talvella! Liikuntaa varten on tekniset alusvaatteet tekokuidusta jotka ovat ihonmyötäisiä. Miehille suosittelen ehdottomasti Bjorn Borgin teknisiä alusvaatteita. Ne eivät ole liian tiukkoja ja ei ole tullut hiertymiä edes maratoneilla. Toki on myös kompressioalusvaatteita, mutta niitä en lähtisi suosittelemaan pitkille lenkille. Naisilla tietysti urheilurintaliivit ovat tärkeät, mutta niihin minulla ei ole mitään vinkkejä miehenä.

Talvijuoksutrikoot

Myös talvella juoksutrikoot on oikea valinta myös miesten kohdalla. Unohda kahisevat toppahousut. Kesän pitkillä juoksutrikoilla pärjäät vielä +5 asteen lämpötiloissa, mutta kun mittari painuu pakkasen puolelle niin talvijuoksutrikoot on oikea valinta. Talvitrikoissa on ohut vanukerros, joka on täysin riittävä Suomen talvessa. Ei niillä tietysti -20 asteen pakkasessa juosta, mutta -10 asteen lämpötiloissa pärjää mainiosti. Tietysti kun lähdet lenkille jalkoja paleltaan aluksi, mutta muutamien minuuttien jälkeen ei taatusti ole kylmä. Tai jos on kylmä, niin lisää vauhtia.


Juoksupaidat ja takit talvella

Naisilla tietysti alimpana on tukeva urheilurintaliivit. Sen jälkeen jatkuukin samalla kaavalla olit mies- tai naisjuoksija. Jos on kova pakkanen, niin tekninen t-paita on hyvä olla alla. Tämän päälle pitkähihainen, hieman paksumpi paita. Jos pakkasta ei ole paljoa, niin jättäisin t-paidan pois. Jos taas on -15 asteen pakkanen, niin joku ohut fleece ennen takkia voi olla hyvä vaihtoehto. Itse juoksen samalla takilla keväällä, syksyllä ja talvella. Takin ei tarvitse olla topattu, vaan takin alla olevilla vaatekerroksilla säädetään lämpöä.

Pipo, hanska ja kaulasuoja

Ja taas sama juttu, unohda mummon kutomat puuvilla pipot ja tumpit. Keinokuitua sen pitää olla. Urheilukaupoissa on aivan omat hanskat ja pipot juoksua varten ja ne ovat yllättävän ohuita, mutta niillä pärjää. Muutamina vuosina olen joutunut etsimään kaulasuojaa juoksulenkeille, sellaista kaulahuivin tapaista.

Tässä on talvijuoksuvaatteet, näillä pärjää hyvin pakkasessa
Osta Stockmannilta laadukkaita juoksuvaatteita (miehille)
Osta Stockmannilta laadukkaita juoksuvaatteita (naisille)



Kommentit